Már nem a víz az úr

Ugodon komoly beruházás végére tehetnek pontot

2012. december 28.

Nagy Imre cikke (Veszprém Megyei Napló)

Ugod (ni) - A településen szerkezeténél, fekvésénél fogva mindig komoly problémát jelentett a hirtelen lezúduló csapadék, illetve a hóolvadás. Sokszor kerültek nehéz helyzetbe az ugodiak. A falu a karácsony előtt befejezett elvezető rendszer megépítésével gyakorlatilag teljesen csatornázottá vált.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Vörös Tibor polgármester és a diákok az átadóünnepségen
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Vörös Tibor polgármester és a diákok az átadóünnepségen

A projektzáró ünnepségre a közelmúltban az iskola épülete előtt, az új rendszer egy szakaszának előterében került sor. Ezen a helybeliek mellett a környező települések polgármesterei is részt vettek.

- Ennél gazdagabb, szegényebb Jézuskánk ne legyen, hiszen elkészült a települési csapadékvíz-elvezetés kilencvenöt százaléka. A maradék már csak forrás kérdése. Nagy összegről volt szó, hiszen a beruházás összességében száztizenegymillió forintba került. Ebből az állam közel százmilliót finanszírozott. A tizenegymilliós önerőt egy újabb pályázat négymillióval csökkentette. Miért volt szükség a beruházásra? Többek közt azért, mert ezzel megelőzhetők a katasztrófahelyzetek, illetve a rendezett faluképhez hozzátartoznak az egységes árkok, átereszek. Köszönjük az uniónak, a magyar államnak, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek, hogy ezt lehetővé tette - fogalmazott Vörös Tibor polgármester, köszönetet mondva a közreműködőknek.

A beruházást üdvözölte dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is.
- A kormány harmincmilliárd forintot különített el a kistelepülések javára az önerő finanszírozására. Ugodon van iparűzési adó, viszonylag magas a lakosságszám, intézményt is tart fenn. Hitel nélkül vészelte át az elmúlt nehéz éveket, ezért is támogatásra érdemes. A kivitelező Boroszlán Zrt. hosszú évek óta kiváló minőségben készíti a csatornákat, kívánom, hogy azokon a településeken, ahol még nem valósult meg a vízelvezetés, mielőbb folytatódjon ez a fajta munka - fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

Az ünnepségen a helyi iskola diákjai is felléptek, irodalmi összeállítással köszöntötték az elkészült beruházást.


Ősztől nem okozhat már gondot a víz

2012. július 5.

Polgár Tibor cikke (Veszprém Megyei Napló)

Ugod (pt) - Célegyenesbe ért a faluban a csapadékvíz-elvezetés kiépítése.

A munkálatok befejeztével a település szinte 100 százalékosan mentesül a rendkívüli esőzések és a bakonyi hóolvadás előidézte károktól. A Bakonyban dombos területen fekvő Ugodon korábban többször is súlyos gondokat okozott a nagy mennyiségű csapadékvíz - a probléma megoldásáról tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a polgármesteri hivatalban. A település önkormányzata 2002-ben kezdte el a csapadékvíz elvezetésének kiépítését.

Vörös Tibor (balra) és dr. Kovács Zoltán (Jobbra) Ugodon megtekintette tegnap a belterületi burkolt árok építését
Vörös Tibor (balra) és
dr. Kovács Zoltán (Jobbra) Ugodon megtekintette a belterületi burkolt árok építését

Tíz év alatt nyolcszor pályáztunk és összesen 260 millió forintot kaptunk a munkálatokra. A mostani, utolsó beruházásunk teszi fel az "i"-re a pontot, hiszen a Közép-dunántúli Regionális Operatív Programnak köszönhetően csaknem 100 millió forintot nyertünk el. Ehhez az önkormányzatunk önerőként 11 millió forintot tesz hozzá - közölte Vörös Tibor, Ugod polgármestere. A projekt kivitelezése közel két hónappal ezelőtt kezdődött meg, az építési munka párhuzamosan zajlik a település bel- és külterületein - ezt már Vörös Lászlótól, a kivitelező Boroszlán Zrt. vezérigazgatójától tudtuk meg. Mint mondta, a munka két részből áll: a belterületi burkolt árok, illetve a külterületi övárok kiépítéséből. - A mai nappal elkezdődött Ugodon a belterületi árkok burkolása, az övároknak pedig a kétharmada már készen van. A munkálatokkal az őszi csapadékos időszak megérkezése előtt, azaz előreláthatólag szeptember végéig elkészülünk - tekintett előre Vörös László. Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, az utóbbi években Veszprém megye 341 millió forint összegű támogatást nyert el pályázati úton a Regionális Területfejlesztési Tanácstól a csapadékvíz-problémák megoldására.

Ugodon a két beruházás eredményeként összesen 409 háztartás, 13 gazdálkodási egység, több közintézmény és mindent egybevetve 122 hektár terület veszélyeztetettsége szűnik meg.


Képek a munkálatokról