Faültetés a 2014. évben születettek emlékére

2015.11.07.

Szeretettel köszöntelek Benneteket!


Történelmi pillanat részesei lehetünk most mindannyian, hiszen olyasvalamibe kezdünk, aminek - remélem - hosszú évtizedekig folytatása lesz.

A Tündérkert Mozgalom 2009-ben Kovács Gyula pórszombati erdész kezdeményezésére jött létre abból a célból, hogy a Kárpát-medence őshonos gyümölcsfajtáit számba vegye és átörökítse gyermekeink számára. Azóta több mint 1000(!) fajtát gyűjtöttek össze! A mozgalomhoz már több mint 50 település csatlakozott. Remélem a közeli jövőben Ugodról is elmondhatjuk ezt.

Az általunk elültetendő fácska egy "húsvéti rozmaring". Ugodon is fellelhető fajta, ún. téli alma. Nevét onnan kapta, hogy akár húsvétig is eltartható.

Bizonyára Ti is sokat gondolkodtok azon, vajon mi is lehet életünk értelme?

Az a könyv, az a nagybetűs könyv, amelynek mindannyian rövid fejezetei vagyunk csak úgy nyerhet értelmet, ha illeszkedik az élet hagyományos menetébe, ha gyökerei mélybe ereszkednek.

Mi is jelenthetné nekünk - szülőknek, nagyszülőknek - a földi örökkévalóságot, mint gyermekeink mosolya és a tavasszal virágzó gyümölcsfák felemelő időtlensége.

Ez a kert abból a szándékból jött létre, hogy szimbolizálja az örökkévalóság örömét, hogy megőrizzük azt a tudást és örökséget amit őseink ránk hagyományoztak, hogy megmentsük azokat a tájjellegű gyümölcsfajtákat, amelyeket nem véletlenül ültettek pont ide, amelyek nélkül szűkebb pátriánk szegényebb lenne - mellesleg többet költhetnénk vegyszerre - és üresebb lenne e táj.

Kérlek Benneteket ugyanúgy nevelgessétek a majdan itt sorakozó fákat, ahogy gyermekeiteket terelgetitek és ahogy együtt cseperednek hozzátok vissza ide őket, hogy egyszer majd, amikor beleharaphatnak ezekbe a gyümölcsökbe emlékezzenek: honnan származnak és hová is tartoznak igazán. A gyümölcsfák mindig várni fogják őket!

Végezetül biztatlak Benneteket: ültessetek régi fajta gyümölcsfákat, hozzátok létre Tündérkerteteket otthon és a szívetekben!


Pethő Attila

Képek az eseményről